pondělí 8. dubna 2013

Značky, kam se podíváte (a další aktivity)

Venku se nám konečně trochu oteplilo, tak jsme dneska vyrazili na delší vycházku. Děti si sluníčka doslova užívaly. A protože jsme se v minulých dnech věnovali značkám, byl program dnešního pobytu venku jasný.

"Tohle auto tu nesmí stát, je tu zákaz zastavení," křičelo naše tříleté děcko na celou ulici. "A tady je slepá ulice - a tady zákaz odbočení!" Bylo úžasné sledovat, co všechno najednou dětské oči vidí.

Ale nezůstali jsme jen u značek pro auta. Dnes jsme si představili i turistické značky a zjistili jsme, že když se na náměstí dáme ve směru zelené, dojdeme až na nádraží Kolín-zastávka. A odtud kousek přes most a k pomníku dvou medvědů Pojďte pane, budeme se hrát. A tak jsme se dnes s medvědy potkali.


Dětem se hledání značek moc líbilo. "Někdy bychom se mohli vydat na velký turistický výlet," navrhovaly. Proč ne? Máme v merku naučnou stezku, která začíná právě u medvědů a měří něco kolem 4,5 km. Až bude tepleji, vydáme se sem na celé dopoledne.

Dnes jsme ale měli ještě další práci. Povídali jsme si o tom, jak se asi ve světě značek orientují postižení lidé a zahráli jsme si na slepce. Vodili jsme se a zažívali pocity lidí, kteří nevidí a musí si pomoci dalšími smysly.

Minulý týden jsme se značkami pracovali opravdu hodně - fotili jsme je venku, kreslili, vyráběli ze špachtlí, určovali jejich tvary a barvy, použili je při stavbě naší obří silnice - zkrátka obklopili jsme se jimi a užívali si světa symbolů a zkratek.



Některé děti začaly pracovat s vodou. To bylo napětí, aby byla přelita i ta poslední kapička ze džbánku do džbánku.



Do školky nám přišly materiály z nakladatelství Klett a my jsme mohli vyzkoušet písanky Lili a Vili. Zalaminovali jsme jednotlivé listy, protože děti milují fixy na smazávací tabule. Ta radost, když můžou jeden list trénovat několikrát po sobě, je fascinující.



Učebnice Lili a Vili jsou sice určeny dětem z prvních tříd, ale některé aktivity se nám moc líbí a hlavně čítanku určitě využijí i děti, které už ve školce čtou. Lili a Vili učí číst děti pomocí genetické metody a naši předškoláci už spoustu stránek zvládnou přečíst úplně bez pomoci.

Žádné komentáře:

Okomentovat