pátek 19. dubna 2013

Voda - řeky a den plný pokusů

I dnes jsme si povídali o vodě. Elu zajímalo, jak se dostane voda zpátky do moří, když se vypařuje, a tak jsme se dostali k řekám.

V atlasech jsme vyhledávali největší a nejznámější vodní toky, pátrali jsme po tom, jestli jsou řeky i v Africe nebo v Jižní Americe, zjistili jsme, že všechny řeky končí v moři a že vždy existuje místo, kde vznikají.


Do slovní zásoby jsme zařadili nové pojmy - pramen, ústí, delta. V encyklopediích jsme našli obrázky řek, mluvili jsme i o místech, kde voda není. Poznali jsme druhy pouští a řekli si něco o oázách a Nomádech.

Děti opět nezklamaly a s neuvěřitelnou dychtivostí a zvídavostí se ptaly na další a další otázky. Je úžasné sledovat, jak si s pomocí ostatních kamarádů dokážou najít odpovědi.

Samozřejmě si někdo svou řeku namaloval - to je vždycky velmi oblíbená činnost.

A protože voda je pro děti neuvěřitelný živel, zkusili jsme si i několik pokusů. Už víme, že v hrnečku, který ponoříme do vody dnem vzhůru není voda, když ho nakloníme, vybafne na nás vzduchová bublina a když do hrnečku dáme zmuchlaný novinový papír, nenamočí se. To bylo objevné dopoledne :)


Žádné komentáře:

Okomentovat