úterý 19. února 2013

Vesmír a Sluneční soustava

Včera jsme začali pracovat na větším tématu - Vesmír a Sluneční soustava. Děti to neuvěřitelně baví a je to vidět na jejich práci. Otázky neberou konce, všichni jsme špinaví od barev, máme jasno v planetách a zkoumáme přírodní zákonitosti.

Víme už, co to je gravitace, Velký třesk, jaká je největší hvězda, proč je Neptun modrý, z čeho je prstenec Saturnu, kdo byla Lajka, co to je skafandr, jak to vypadá na Venuši nebo co to je UFO. A každou chvílí poznáváme nové a nové věci, objevujeme tajemná zákoutí vesmíru a moc nás to baví.

Fotek je tentokrát trochu víc, ale nešlo to jinak :)


Jak to vypadá, když planety obíhají okolo Slunce (roli Slunce si vyzkoušely všechny děti - a vypadaly spokojeně, když se kolem nich točil celý svět) :)



Na velkou bílou látku jsme nakreslili vesmír a postupně do něj budeme přidávat všechno, co tam patří. Děti už mají naprosto jasno v tom, že tam musí být Slunce, planety, planetky, hvězdy, černá díra, kosmonauti, komety, vesmírné rakety a spousta dalších věcí.




Zkusili jsme i číst jména planet - a menší děti hledaly dvě stejně napsaná slova.


A taky jsme si vytvořili svou vlastní knížku o vesmíru. Někdo zvládnul své planety i popsat, vybarvené jsou podle našeho modelu a haldy encyklopedií :)











Zazpívali jsme si i písničku o ufonech (z knížky Jiřího Žáčka) - text je např. zde: http://www.jirizacek.cz/ukazky-tvorba-pro-deti.html:


Společně jsme na naši vesmírnou plachtu namalovali Slunce


a kdo chtěl, nakreslil si svou vlastní Sluneční soustavu:


Zítra budeme pokračovat a už teď se moc těšíme!

Žádné komentáře:

Okomentovat