sobota 4. srpna 2012

V září zahajuje provoz nová Montessori školka

Nedostali jste se s vaším dítětem do školky? Chcete pro své dítě individuální péči a smysluplný program pro všední dny? V září se otevírá Montessori školka v Kolíně a ještě má několik volných míst.

Montessori školka v Poděbradech má desetileté zkušenosti s výchovou malých dětí, je součástí sítě MŠMT a rozšiřuje řady zařízení Montessori v ČR. Protože dětí se hlásí víc, než je možné přijmout, rozhodla se majitelka S. Marešová otevřít v září 2012 pobočku ve středočeském Kolíně.


V čem se liší "naše školka" od těch ostatních?
Děti bereme jako své partnery a dopřáváme jim individuální péči. Máme vypracovaný rámcový vzdělávací program, který umožňuje pokrok pro každého žáčka a který mu dopřává dostatek svobody a samostatnosti.

Smíšené třídy, ve kterých starší děti inspirují mladší kamarády a naopak, jsou velkou inspirací i pro učitele. Ti vymýšlejí pestrý program a nabízejí dětem přesně to, co ve svém rozvoji potřebují - připravené prostředí v nově zařízených třídách a hernách, speciální Montessori pomůcky, nápady a pomocnou ruku.


Co školka nabízí?
V rámci školkových aktivit pro děti ve věku 3-6 let nabízíme i další kroužky: Hra na flétnu - zábavnou formou naučíme děti zahrát jednoduché písničky bez učení not, hraní spojíme s nácvikem správného dýchání. Děti dostanou speciálně vypracované učební materiály od autorů Dětských stránek.

Kurzy plavání - každý týden jedna lekce plavání pro malé děti i předškoláčky v kolínském bazénu.

Angličtina - ve spolupráci s Wattsenglish se děti zábavnou a nenásilnou formou učí anglicky, a to s rodilým mluvčím.

Předškoláček - předškoláčci se pravidelně připravují na vstup do školy. Ve školce je pro ně vytvořen speciální program, ve kterém se pravidelně věnují grafomotorickým cvičením, předmatematickým úkolům, cvičení pozornosti.

Další aktivity - samozřejmostí je školka v přírodě, výlety, návštěvy divadelních představení, oblíbené spaní ve školce, dobrodružné výpravy do okolí, dětské oslavy, zahradní party atd.

Co je to Montessori?
Montessori metoda je pojmenovaná po dr. Marii Montessori, která byla první lékařkou – ženou v Itálii. Svůj život zasvětila studiu a pozorování dětí. V pojetí montessori je pojem „učit děti " nahrazen podnětným prostředím. V tomto prostředí se dítě může spontánně rozvinout v souladu se svou osobností. Potřeba učit se,porozumět okolí, vyznat se v souvislostech je v nás zakódována přímo geneticky. Při výchově a učení stačí respektovat individuání vývoj a využít senzitivní fáze a polaritu pozornosti každého dítěte.

Principy pedagogiky Montessori:
- dítě se učí v prostředí, které mu vyhovuje
- učí se pomocí speciálních pomůcek, formou pokusů a omylů, díky tomu se učí samo
- učení probíhá od konkrétního k abstraktnímu
- dítě si samo vybírá činnost, kterou chce vykonávat
- dítě dokáže porovnat svoji vlastní práci s předlohou

článek vyšel na Dětských stránkách

Žádné komentáře:

Okomentovat